Λιποθυμίες και επισκέψεις στον γιατρό: Πώς το GP Κατάρ έφερε τους οδηγούς στα όριά τους


Το φετινό Grand Prix στο Κατάρ έφτασε σχεδόν όλο το grid στο όριο της λιποθυμίας, με αρκετούς οδηγούς να παθαίνουν θερμοπληξία και αφυδάτωση από τις ακραίες συνθήκες που επικρατούσαν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Getty Images / Red Bull Content Pool, Williams Racing
  • 9/10/2023

Το Λοσαΐλ έγινε ο τόπος για έναν από τους πιο δύσκολους σωματικά αγώνες εδώ και πολλά χρόνια στη Formula 1.

Με τη θερμοκρασία στους 30 και πλέον βαθμούς Κελσίου (παρά το ότι η εκκίνηση δόθηκε στις 20:00) και την υγρασία κοντά στο 80%, οι οδηγοί, αθλητές με τρομερά επίπεδα φυσικής κατάστασης, λύγισαν και βρέθηκαν ή ξεπέρασαν το όριο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Logan Sargeant και Esteban Ocon.

Ο Αμερικανός βγήκε στο team radio και τόνισε στην ομάδα ότι δε νιώθει καλά, με τη Williams να τον παροτρύνει να εγκαταλείψει υπό τον φόβο της θερμοπληξίας.

Πράγματι, ο rookie πήγε στα pits λίγους γύρους αργότερα, και χρειάστηκε βοήθεια για να βγει από το μονοθέσιο. 

Ο Logan Sargeant
Ο Logan Sargeant

Λίγο μετά, η ομάδα εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως «μετά την αποχώρηση του Logan από το Grand Prix, αξιολογήθηκε και πήρε το ΟΚ από την ιατρική ομάδα επιτόπου, αφού υπέφερε από έντονη αφυδάτωση κατά τη διάρκεια του αγώνα, έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.» 

Όσο για τον Ocon, ο Γάλλος τερμάτισε κανονικά τον αγώνα, τονίζοντας όμως στο team radio μετά τον τερματισμό που έκανε εμετό για δύο συνεχόμενους γύρους, από τον 15ο ως τον 17ο

Ακόμα κι έτσι, ο οδηγός της Alpine κατάφερε να αναρριχηθεί ως την 7η θέση, σε έναν από τους πιο απαιτητικούς, αν όχι τον πιο απαιτητικό αγώνα της καριέρας του.

Επιπλέον, ο Lando Norris, μιλώντας στα Μέσα μετά το πέρας του αγώνα, αποκάλυψε πως αρκετοί οδηγοί επισκέφθηκαν το ιατρικό κέντρο της πίστας αμέσως μετά το πέρας του, και κάποιοι λιποθύμησαν από θερμοπληξία και αφυδάτωση.

Ο Alex Albon είχε ένα τέτοιο επεισόδιο, με τη Williams να τονίζει πως είναι καλά στην υγεία του, όπως κι ο Lance Stroll που εμφανίστηκε να παρκάρει την AMR23 κοντά σε ένα ασθενοφόρο στο parc ferme και να μπαίνει κατευθείαν μέσα για να λάβει ιατρική βοήθεια λόγω της εξάντλησης που ένιωθε. Ο Καναδός τόνισε αργότερα πως στους τελευταίους 25-30 γύρουςένιωθε ότι θα λιποθυμήσει λόγω της ζέστης, της υγρασίας και της επιβάρυνσης από τις πλευρικές δυνάμεις σε αυτή την πολύ γρήγορη και γεμάτη ταχύτατες στροφές πίστα.